book-icon-1.png

Knjige koje se čitaju isključivo na računalima, tabletima, posebnim čitačima ili pametnim telefonima, dakle postoje samo u elektroničkom obliku (e-knjige). Kao takve, lako se mogu pretraživati i označavati, tekst se može povećavati ili smanjivati prema želji. Sadržaj može biti povezan sa stranicama na internetu. Elektroničke knjige se pohranjuju na digitalnim medijima (hard disk, optički mediji) pa tako uvijek mogu biti pri ruci, bez obzira na to gdje se nalazite. Kako je priključak na internet potreban samo kod preuzimanja (downloada) knjige, čitati ih možete bilo kada i bilo gdje, čak i kada niste povezani s internetom.

 pdf-icon.png
Što je PDF?

PDF (Portable Document Format) je datoteka koja se čita na svim modernim platformama računala, pri čemu zadržava prikaz bez obzira na platformu. S uključenim fontovima (arhivama slova) i slikama, prikaz stranice identičan je bilo gdje. Dodana interaktivnost (unutarnje i vanjske poveznice, pregled sadržaja, pretraživanje) omogućuje lakše pregledavanje i korištenje dokumentima. Ispis je identičan prikazu na ekranu, kopiranje teksta također (uz korištenje unicode kodnom tablicom). PDF datoteke su u pravilu puno veće od e-Pub datoteka, pa se stoga teže preuzimaju sa servera. Mogućnost povećavanja dijelova stranice olakšava čitanje.

Za preuzimanje primjera, klinite na ikonu.

Više pročitajte OVDJE.

 epub-icon.png
Što je e-Pub?

E-Pub je "hibridna" datoteka (preciznije, grupa datoteka) koja u sebi sadržava HTML i XML prikaz publikacije. Prikaz na ekranu može se mijenjati ovisno o želji čitatelja. Povećavanjem ili smanjivanjem veličine pisma, čak i odabirom vrste pisma, publikacija se sama "preslaguje" i tako prilagođava čitatelju. Takva se publikacija ne može jednostavno ispisati, pa se stoga najčešće ispis i onemogućava. Pogodnija je za manje ekrane tableta i pametnih telefona, no problem u prikazu imaju tablice. Njihovim preslagivanjem može doći do pomaka stupaca i redova. Podvrsta e-Pub datoteke je tzv. Fixed Layout e-Pub koji nema mogućnost mijenjanja slova, ali zadržava oblikovanje stranice uz mogućnost lakog preuzimanja sa servera. Pogodan je za male ekrane pametnih telefona, ali i za tablete.

Za preuzimanje primjera, klinite na ikonu.

Više pročitejte OVDJE.

pomoc.jpg