RRiF-ov računski plan za poduzetnike

Vlado BRKANIĆ, dr. sc., i Tamara CIRKVEN FILIPOVIĆ dr. sc.

XXV izdanje, Zagreb, veljača 2021.

RRiF-plus d.o.o. za nakladništvo i poslovne usluge, Zagreb

176

978-953-272-195-9

RRiF-ov računski plan za poduzetnike
XXV. izdanje 

RRiF-610

Novo

7,98 €

Zakonske promjene u porezima i u računovodstvenim standardima koje su nastale do početka 2021. godine razlogom su objave ovoga jubilarnog XXV. izdanja RRiF-ova računskog plana za poduzetnike.
Usporedno s ovim izdanjem izlazi iz tiska i naš najcjelovitiji priručnik za praktično knjigovodstvo „Računovodstvo poduzetnika“, XII. izdanje koji obrađuje brojne primjere knjiženja poslovnih događaja prema našem računskom planu.
Iako ovo izdanje uvodi tek nekoliko novih sintetičkih i analitičkih računa, u skladu s novonastalim zahtjevima poreznih i računovodstvenih propisa, u osnovi ovo izdanje predstavlja ažuriranje prethodnog izdanja.
U našoj zemlji nije propisan računski plan nego je ostavljena sloboda u njegovu oblikovanju. Ako polazimo od toga što sadržavaju financijski izvještaji, a to se mora uzeti u obzir, tada je potrebno predvidjeti račune (konta) za osiguranje podataka za te izvještaje. S kojih će se računa preuzimati podatci kod sastavljanja financijskih izvještaja, ovisi o tome jesu li na njima evidentirane neke vrijednosti i jesu li nastale takve poslovne promjene koje su zahtijevale uporabu pojedinog računa. U tom su smislu i analitički računi koji su u funkciji sadržaja i naziva pojedine pozicije u financijskim izvještajima. Na tim načelima zastupljena su konta u našem računskom planu za poduzetnike, bez obzira na to što se temelje na tradicionalnom rasporedu računa u 10 razreda. Oni računi na kojima nema poslovnih promjena, njih nije potrebno otvarati. Jednako tako se i pozicije financijskih izvještaja ostavljaju prazne jer poduzetnik nije imao takve imovine, prihode, obveze ili kapitalnu stavku.

Format Adobe DRM PDF
Ispis Omogućen
Kopiranje sadržaja Omogućeno
Pregled Na jednom računalu i jednom prijenosnom uređaju