Kako čitati i analizirati financijske izvještaje

Bruno BEŠVIR, mr. sc.

Zagreb, 2008.

RRiF-plus d.o.o. za nakladništvo i poslovne usluge, Zagreb

152

978-953-272-008-2

RRiF-230

Novo

77,15 kn

Osnivači društva, ulagači u dionice, menadžeri, brokeri, kreditori i ostali koji su svakodnevno suočeni s donošenjem poslovnih odluka mogu se suočiti s financijskim traumama ako ne razumiju što je zapisano u financijskim izvještajima. Naime, vrlo često se u praksi zamjećuje nedovoljno razumijevanje financijskih izvještaja, što dovodi u pitanje kvalitetu donesenih poslovnih odluka.
U današnje vrijeme je gotovo nezamislivo donositi poslovne odluke bez sagledavanja njihovih mogućih učinaka vidljivih u  financijskim izvještajima. Financijski izvještaji nam pružaju odgovore na mnoga pitanja, primjerice: trebaju li postojeći ulagači (dioničari) prodati dionice, isplati li se potencijalnim ulagačima kupiti dionice, mogu li brokeri preporučiti kupnju nekih dionica klijentima, nije li za kreditore prerizično dati kredit poduzetniku, hoće li poduzetnik u budućnosti biti sposoban isplatiti plaće radnicima, poreze državi ili dividende dioničarima, kolika je vjerojatnost da poduzetnik završi u stečaju, treba li poduzetnik nabaviti nove strojeve ili sagraditi novi pogon, treba li nabaviti zalihe materijala, treba li sklopiti ugovor o kreditu s bankom i dr.
Financijske izvještaje su obvezni sastaviti poduzetnici. U tom se kontekstu poduzetnicima smatraju društva kapitala odnosno dionička društva (d.d.) i društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), kao i samostalni poduzetnici (obrtnici) koji su u sustavu poreza na dobitak te sastavljaju financijske izvještaje.

Format Adobe DRM PDF
Ispis Omogućen
Kopiranje sadržaja Omogućeno
Pregled Na jednom računalu i jednom prijenosnom uređaju