Page 10 - PiP_katalog
P. 10

ISBN 978-953-7949-15-0
Igor Vukić
Radni logor Jasenovac
Str. 340, 14 x 20 cm, 130 kn, M
Knjiga politologa i publicista Igora Vukića (r. 1966. u Zagrebu) bavi se bolnom temom novije hrvatske povijesti, ustaškim logorom u Jasenovcu od 1941. do 1945., uključujući i logor u Staroj
Gradiški. Premda je o tim logorima objavljeno mnoštvo knjiga, rasprava, polemika i članaka, oni još nisu sveobuhvatno historiografski istraženi. Dapače, dio objavljene građe i nije nastao s namjerom da se predmet istraži i otkrije istina o njemu, nego s nakanom da se istraživanje oteža, a istina prikrije. Ova se prekretnička knjiga zasniva na autentičnim dokumentima što ih je autor pronašao u svom petgodišnjem istraži- vanju hrvatskih arhiva, ponajprije fondova Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu. Uz ostalo, korišteni su dokumenti Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina (ZKRZ, ukupno oko 700 arhivskih kutija), Zbirke zapisa upravnih i vojnih vlasti NDH (200 kutija, u Arhiv stigle 1998.), Zbirke Službe državne sigurnosti SRH (i njezine prethodnice UDB-e) te Zbirke Odjeljenja za zaštitu naroda (OZN-e). Istraženi su i dokumenti iz Zbirke dokumenata iz NOB-a, zatim sjećanja bivših zatočenika (npr. Sećanja Jevreja na logor Jasenovac iz 1970.) i drugi srodni izvori. S nekima od bivših zatočenika logora u Jasenovcu autor je i osobno razgovarao. Publika je knjigu dočekala s velikim zanimanjem i ona se u samo neko- liko mjeseci prodaje probila među najtraženije knjige NP.
Autor je hladni istraživač posve predan činjenicama, bez ikakve negativne ili pozitivne strasti, opredjeljivanja i pristranosti. A te su činjenice mnoštvo primjera koji ispunjavaju cijelu knjigu, primjera nađenih u arhivima, uglavnom u Hrvatskom državnom arhivu, i dobivenih iz drugih pouzdanih izvora.
Milan Ivkošić, Večernji list
Svaka stranica ove knjige jest izazov i revizija postojećih izmišljotina jer ruši sve stereotipe vezane uz najstrašniji i najefikasniji krimen koji je hrvatski narod navodno počinio u svojoj povijesti. Uzalud stotine dokumenata, uzalud pretraživanje arhiva po raznim gradovima, uzalud nepobitno citiranje video i ostale građe, zapisnika, istražnih postupaka samih partijskih komisija... sve je to uzalud.
Nevenka Nekić, HKV.hr
10


   8   9   10   11   12