Page 13 - PiP_katalog
P. 13

ur. Josip Pavičić prir. Branko Vukas
Stjepan Đureković:
što ga je ubilo?
Dokazi, tragovi i odjeci u hrvatskim emigrantskim novinama i periodici
Str. 456, 14 x 20 cm, 150 kn, I, M
ISBN 978-953-7949-00-6
Godine 1983., u improviziranoj tiskari u Wolfratshausenu kraj Münchena, sa šest metaka iz dvaju pištolja i sjekirom, zatučen je hrvat- ski politički emigrant i pisac Stjepan Đureković. Od tada do danas, o Đurekoviću se u Hrvatskoj govori i piše manje-više ono što je o tom zaslužnom čovjeku ostalo zabilježeno u arhivima tajne jugoslavenske političke policije, Udbe, ili što šire sami organizatori ubojstva, njihovi suradnici, krvnici i pokrovitelji.
Đureković je ubijen a slika o njemu kao emigrantu kojeg i nije bilo šteta ubiti preživjela je neokrnjena do danas. Zbog toga je sastavljena ova knjiga. Sastoji se od osamdesetak, u Hrvatskoj nikad pročitanih tekstova iz emigrantskih novina i časopisa (Nova Hrvatska, Hrvatska Država, Danica, Hrvatska revija...), pa i onih iz krivotvorene Nove Hrvatske, a u završnom dijelu govori i o zlosretnoj sudbini Đurekovićeva sina i suradnika Damira. Ti su tekstovi za našu publiku otkriće: u njima su i odgovori na pitanje tko ga je i zašto ubio. Zbog ubojstva S. Đurekovića u Njemačkoj su na dugogodišnju robiju osuđeni Krunoslav Prates, Zdravko Mustać i Josip Perković.
Ja sam uživao u čitanju..., osobito zato što je (štivo) posloženo na način uspoređivanja različitih suprotstavljenih mišljenja, što su ih (u vrijeme zločina) iznosili razni autori iz vlastitih kuteva gledanja, ali i suprotnih tumačenja.
A odgovor na pitanje u naslovu knjige – što ga je ubilo? – nadam se da ćemo dobiti na kraju suđenja u Münchenu.
Nikola Štedul u javnoj debati o knjizi u Centru za kulturu i informacije Maksimir u Zagrebu
Znatan dio građe zbornika čine Ðurekovićevi opsežni intervjui i citati iz njegovih tekstova, koji se, ne računajući izvornik, objavljuju prvi put. To je istraživačka, stručno-znanstvena knjiga o Ðurekoviću, ali s obzirom na njegovu nazočnost u njoj, i njegova knjiga, a u njezinom završnom dijelu osvrt je na nerzjašnjeno ubojstvo Ðurekovićeva sina Damira, koji je u gradiću Calgary ubijen iz lovačke puške u rujnu 1987.
M. Brkljačić, Glas Koncila
13


   11   12   13   14   15