Page 15 - PiP_katalog
P. 15

Karl Marx / Friedrich Engels
Komunistički manifest
Str. 176, 10 x 14 cm, 95 kn, T
Komunistički manifest, najpoznatiji i najutjecaj-
niji Marxov i Engelsov programatski i pre-
vratnički spis, nikad u cijelosti nije preveden
na hrvatski jezik. U vrijeme njegova nastanka
hrvatski su čitatelji znali njemački, a poslije su
se u bezbrojnim nakladama pretiskivali srpski
prijevodi. U ovom se izdanju prvi put pojavljuje u hrvatskome prijevodu Nikice Mihaljevića, pa se današnja publika na autentičan način može informirati o samom srcu marksizma i komunizma.
U predgovoru pod naslovom „Uvod u teologiju Karla Marxa” utjecajni novinski pisac i sveučilišni profesor dr. Ivica Šola uz ostalo kaže: „Mani- fest u komunističkom pokretu kao sekularnoj religiji odgovara onome što je u kršćanstvu Isusov Govor na gori... San o boljem i pravednijem svijetu je ne samo legitiman, već i nužan. No svijet je pakao baš zato što je prepun spasitelja kod kojih je put od romantika do krvnika kraći od treptaja oka... Pitanje svih pitanja kod svake teologije, pa tako i Marxove, jest kako se nositi s nesavršenošću svijeta. Marx i drugovi na tom su ispitu već mnogo puta pali. Imaju li pravo na novi pokušaj?”
U prilogu knjiga – koju je gra čki opremio slikar Mario Jurjević – donosi Engelsovu „Ispovijest komunističke vjere”, prikaz „Manifesta”  lozofa Predraga Vranickog i pjesmu Josipa Severa „Sablast Europe kruži komu- nizmom”.
Vatikan poziva na čitanje Karla Marxa i hvali njegove rane kritike kapitalizma.
Večernji list
Konzervativna kulturna kritika traži kod Marxa instrumentarij za demontiranje kapitalizma, pošto svoj nije stvorila.
Jurica Pavičić, Jutarnji list
Malo je tko mogao očekivati da će novi izdavač Komunističkog manifesta postati Josip Pavičić, strastveni „dijabolizator” svake ljevice.
Adriana Piteša, Jutarnji list
Mislim da Pavičiću treba reći bravo jer se usudio na taj korak u našem ozračju, gdje se na svaki spomen riječi komunizam „potežu pištolji”.
Laslo Torma, Večernji list
ISBN 978-953-6308-86-6
15


   13   14   15   16   17