Page 16 - PiP_katalog
P. 16

ISBN 978-953-6308-77-4
Iztok Simoniti
Historia magistra mortis
Ogledi
Str. 304, 14 x 20 cm, 160 kn, T
Čovjek koji želi doznati što misli – zapaža autor ove knjige, slovenski sveučilišni pro- fesor prava i diplomat najvišeg ranga, dr. sc. Iztok Simoniti (r. 1948. u Ljubljani), neka piše
eseje! I nek’ bude spreman na svakojaka iznenađenja! Jedno od onih koja su zatekla autora opisano je u samom naslovu, a to je spoznaja da povijest nije učiteljica života (historia est magistra vitae), kako se po gimnazijama oduvijek buba, nego ponajprije učiteljica smrti (historia est magistra mortis). Nasilna smrt i njezina zla braća – strah, uništavanje dostojanstva, mučenje – od pamtivijeka, a osobito u novijim stoljećimna, prate čovjeka kao sjenke; i pretvaraju u vlastitu sjenku. Umjesto da se učvršćuju, vrijednosti ljudskog života stalno se urušavaju.
‘Historia magistra mortis’ najprije je objavljena u Hrvatskoj, u vrhun- skom prijevodu Živka Grudena, a tek onda u Sloveniji.
Zlo je kreativnije od dobra.
Maja Hrgović, Novi list Vlatko Pavletić
Soba-roba-osoba Književna rasprava
Str. 184, 14 x 20 cm, 130 kn, T
Knjiga je ne samo otkriće u velikom Pavleti-
ćevu opusu od četrdesetak naslova, nego je
pravi novum u hrvatskoj književnoj kulturi.
Započinje autorovim reminiscencijama na ISBN 978-953-6308-76-7 sobe hrvatskih pisaca koje je autor dobro
poznavao, Drage Ivaniševića, Milivoja Slavičeka, Vladana Desnice i drugih, a završava pričom o sobi-kapelici koju je svom sinu Emilu, autorovu prijatelju, nakon što je naglo umro, uredila neutješna majka. Vlatko Pavletić (1930.–2007.) kultno je ime hrvatske književnosti druge polovice 20. st. Književno se a rmirao kao pripadnik generacije kru- govaša, autor je velikog opusa, pretežno književno-znanstvenog karak- tera, a bavio se i politikom (bio je i privremeni predsjednik Republike Hrvatske).
16


   14   15   16   17   18