Page 2 - PiP_katalog
P. 2

Da bi se održao, nakladnik mora imati i pluća i škrge, čelične živce i zdravo srce, mora čvrsto stajati na zemlji, ali se i dobro snalaziti u zraku i vodi. Mora znati skakati s visina, padati i padati, i uzlijetati kad nikome nije do letenja. Nevrijeme za njega može biti pravo vrijeme, vlastita propast spas od propasti, a formula opstanka mu je riječca „ne”. Oprezan ne mora biti, jer se to u njegovu poslu i ne može biti, može se tu i tamo i kockati, ali nikad, baš nikad, ne smije objaviti knjigu autora koji se unaprijed odriče autorskog honorara.
Jesmo li se mi u Nakladi Pavičić držali tih naputaka i pravila? Jesmo, onoliko koliko se moglo u nakladničkom svijetu u kojem zapravo postoji samo jedno pravilo, da pravila nema. Sve smo naše knjige objavili u uvjerenju da su vrijedne i da će se moći prodati. S vrijednošću nismo promašili nikad, s komercijalnošću često, što se dobro vidi u našim skladištima.
No, bilo kako bilo, uspjeli smo se održati četvrt stoljeća. Bez dugova i repova, s oko 150 objavljenih naslova knjiga koje je naša publika prihvatila kao svoje. Nismo nezadovoljni, dapače. A najbolje se osjećamo kad vidimo da naš trud nije uzaludan. Na prošlom nas je Interliberu posjetila nepoznata mlada čitateljica. Vidjevši malu zelenu knjigu s Tabakovim Andersenom, uzela ju je u ruke i poljubila.
Ovaj katalog posvećujemo našoj prvoj direktorici, Elizabeti Pavičić r. Hanak, koja je umrla prije pet godina, u vrijeme kad smo pripremali prethodni katalog.
Ana Marija Pavičić Puhar, direktorica Naklade Pavičić
Kratice: _______________________________________
M = meki uvez, T = tvrdi uvez, I = ilustrirano
2


   1   2   3   4   5