Page 22 - PiP_katalog
P. 22

Nevenka Nekić
Moja dva stoljeća Memoari
Str. 376, 14 x 20 cm, 130 kn, I, M
Spisateljica Nevenka Nekić (Zagreb, 1942.), sred- njoškolskaprofesoricaknjiževnosti,pisalaje(ipiše) ISBN978-953-7949-12-9 pjesme, lirsku prozu, pripovijesti, eseje, dramske
tekstove, putopise, političku i povijesnu publicistiku. Uređivala je časopise, radijske i televizijske emisije, a prema njezinim scenarijima snimljeno je 56 dokumentarnih  lmova iz hrvatske baštine.
Memoarska proza Moja dva stoljeća obuhvaća XX. i XXI. st. u kojima živi, i XX. i XIX. st. u kojima su živjele ličnosti kojima se kao autorica najviše bavila: najstariji podaci o obiteljskim precima sežu na početak tog dvjestogodišnjeg razdoblja.
Osobito mjesto u memoarima zauzimaju događaji koji su prethodili Hrvatskome proljeću, koji su proizašli iz njega i, dakako, samo Proljeće. Autorica je pripadala krugu intelektualaca oko zagrebačkog časopisa Maru- lić. Mato Marčinko, Joja Ricov, Radovan Grgec, Zlatko Tomičić, Dubravko Horvatić, Ante Sekulić, Vojmil Rabadan, Đuro Vidmarović, neka su od imena iz toga kruga o kojima autorica piše s posebnim simpatijama.
Knjiga Moja dva stoljeća ima pored literarne i historiografsku vrijednost. Autorica je baštinica povijesne memorije i tu je memoriju u ovoj knjizi prenijela na nove naraštaje i time je ispunila svoje 'deržanstvo'. Čini to stekliški na Starčevićev način.
Đuro Vidmarović, na predstavljanju knjige u DHK Stanislav Janović
Tito na Golom otoku
Uspomene na robiju i emigraciju i razmatranja o Hrvatskoj i Zapadu
Str. 336, 14 x 20 cm, 150 kn, I, T
Knjiga o tome kako je jugoslavenski diktator Josip Broz Tito, poznati humanist i borac za mir u svijetu, mučio i preodgajao svoje političke protivnike u logoru na Golom otoku. Muče- nje logoraša bilo je tako gadno da je jedan od njih, koji je robijao i u ustaškom logoru Jasenovac, poznati liječnik Nikola Nikolić, rekao: „Jasenovac je bio podnošljiviji od Gologa”. Orwellova mračna utopija
1984. u usporedbi s Titovim Golim otokom običan je dječji vrtić! Autor memoarske knjige Tito na Golom otoku je Bokokotoranin dr. Stanislav Janović (Bogdašić, 1931.), liječnik, politički emigrant, koji je na Golom otoku bio utamničen kao organizator ilegalnog studentskog kružoka Hrvatski pokret otpora.
Ilustracije i faksimili dokumenata!
ISBN 978-953-6308-97-2
22


   20   21   22   23   24