Page 25 - PiP_katalog
P. 25

Josip Šegota
Beskućnik
Pet godina na dnu Zagreba Str. 168, 12 x 20 cm, 95 kn, M
„Sve što sam napisao, istina je”, kaže autor ove
ispovijedi (Josip Šegota, 1947.–2012.) o životu
na ulici. „To nije teve-sapunica, to je moj život!”
Imao je sve: društveni položaj i veze, državnu
službu, dom, vikendicu na moru, prijatelje, sviđao
se ženama, odlazio u kupovinu u inozemstvo... I onda je naglo, zbog dugog jezika, lakovjernosti i prijateljskog noža u leđima, ostao bez svega. Više gladan nego sit, zgažen, ponižen, prezren, shvatio je da ništa nije onako kako se čini. Izgubio je dotadašnji život, a našao se u kontejneru za društvene otpadke. O tome, s mješavinom srama, srdžbe i tuge, iskreno svjedoči u knjizi Beskućnik.
Najveća motivacija u pisanju knjige, kako je rako Šegota, bili su mu oni ljudi koji nisu beskućnici, a koji ograđeni zidovima pohlepe i sebičnosti ne primjećuju nesretne ljude oko sebe.
Elia Patricia Pekica-Pagon, Hrvatsko slovo Vodič za nesretnike
Zvonimir Milčec, Jutarnji list
Milan Vuković
Ja, odvjetnik
Moj život u državama u kojima se Hrvatska borila za život i moj život u Hrvatskoj Str. 390, 14 x 20, 190 kn, I, T
ISBN 978-953-6308-81-1
ISBN 978-953-6308-78-1
Memoari odvjetnika i suca Milana Vukovića (Krilo-Jesenice, 1933. – Zagreb, 2018.) komponirani su u tri dijela. U prvom se autor sjeća djetinjstva, obitelji iz koje potječe, školovanja, rata, odlaska u zbjeg u Italiji, početka odvjetničke karijere. U drugom, središnjem, najopsežnijem i najvažnijem, najviše se govori o sudskim slučajevima u kojima je memoarist sudjelovao, uglavnom kao odvjetnik onih koji su bili u sukobu s poretkom. Vuković je branio mnoge hrvatske intelektualce optužene za „neprijateljsku djelatnost”, među ostalima Š. Đodana, Smiljanu Rendić, fra Karla Jurišića, fra Jozu Zovka, Tuđmana. Danas su ti, uglavnom montirani politički procesi dio povijesti, no u vrijeme kad su se vodili oni su, uz političku, imali i dramatičnu ljudsku dimenziju. U trećem su dijelu uspomene na burno razdoblje stvaranja
neovisnog hrvatskog sudstva devedesetih godina.
25


   23   24   25   26   27