Page 28 - PiP_katalog
P. 28

ISBN 978-953-7949-05-1
Vladimir Mrkoci
Kratka povijest
komunizma za
nekomuniste
Str. 240, 12 x 20 cm, 95 kn, M
Malo je u novijoj povijesti tema o kojima se pisalo s toliko žara i žući, pristranosti, odboj- nosti i ljubavi, veličanja i sotoniziranja, strasne
mržnje i slijepe odanosti, kao što se pisalo o ideji, ideologiji i praksi komunizma. Objektivna, stručno i znanstveno zasnovana istraživanja bila su rijetka, osobito u zemljama u kojima je komunizam bio, ili i dalje jest, vladajuća ideologija koju čuvaju bajuneti i tajna politička policija. Zato je ova nevelika knjiga autora Vladimira Mrkocija (Zagreb, 1924.–2017.) i vrlo rijetka i vrlo dragocjena pojava. U njoj gotovo da i nema novih i nepoznatih činjenica, ali nema ni ideološkog premaza koji je činjenicama davao samo jedno jedino značenje, ono koje je potvrđi- valo i ovjeravalo komunizam kao jedini prihvatljivi model organizacije društva. U njoj se, dakle, odbacuje i kultura laganja, koja je nekad bujala iz laboratorija komunističkih centara za agitaciju i propagandu, agitpropova. Ukratko, ona je od prve do posljednje riječi antikomunistička.
Povjesničar tvrdi: Komunisti ubili više Hrvata nego Turci
Denis Derk, Večernji list
Nikica Mihaljević (prir.)
Ustaški put u
socijalizam u teoriji i
praksi NDH
Zbirka rasprava i članaka nikad objavljenih poslije 1945.
Str. 488, 14 x 20 cm, 190 kn, T
ISBN 978-953-7949-07-5
Što se o socijalizmu kao poželjnom društvenom uređenju mislilo i pisalo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj? Dokle se dospjelo s provođenjem zami- sli o hrvatskom socijalizmu? U NDH se, naime, naveliko razmišljalo i pisalo o osnovama društvenog uređenja i došlo se do zaključka da je socijalizam hrvatskog tipa za Hrvatsku najbolji i najprimjereniji model. O tome se u ovoj knjizi objavljuje 26 tekstova iz pera 13 znanstvenika, eksperata, publicista, novinara i političara iz doba NDH, u rasponu od Zimmermannove studije o Platonovoj Državi, preko Ciliginih memoar- skih zapisa o sovjetskoj Rusiji i rasprava Čedomila Veljačića o francuskoj sociološkoj školi, do razmišljanja Kus Nikolajeva o intelektualcima, komunizmu i narodu i razmatranja glavnog sindikalista (savezničara) u NDH Aleksandera Seitza o hrvatskom socijalizmu.
28


   26   27   28   29   30