Page 33 - PiP_katalog
P. 33

Josip Pavičić
Ste čuli?
Gradiščanskohrvatski robijaški kabaret
Str. 120, 12 x 20 cm, 80 kn, M
Ste čuli? komediogarfski je tekst s jakim satiričnim
žalcem. Napisan je u obliku kabaretske predstave
koja se 1970 i neke prikazuje u KPD-u Stara
Gradiška. U predstavi u predstavi, natječući se
u izvođenju antikomunističkih i antidržavnih
viceva, sudjeluju robijaši Andrija, Dražen, Franjo, Ivan Zvonimir, Ivo i Vlado i njihovi tamničari Jakov, Mika, Milka, Stipe i Vladimir. Izvedbu ocjenjuje tročlani žiri u sastavu: direktor tamnice Josip, njegova sekre- tarica Jovanka i njegov vozač Marko, a okolo se mota zao duh Kagebe. Tekst čini 25 kratkih prizora (skečeva) i 17 songova koje pjevaju dramska lica. Komad nije prikazan na pozornici.
Iz autorova pogovora:
Lica izvođača mog satiričnog igrokaza izvedena su prema zbiljskim (nedužnim) modelima iz javnog političkog života, a mnogo dosljednije prema njihovim više ili manje netočnim inkarnacijama u hrvatskoj političkoj mitologiji. I bilo bi ih pogrešno izjednačavati s konkretnim građanskim biogra jama. Osobe koje sudjeluju u zbivanjima na pozornici nemaju OIB i prestaju postojati kad se spusti zastor ili zaklopi knjiga.
ISBN 953-6308-49-5
Ivan Šarić
Ratni zarisi
Str. 168, 10 x 14 cm, 95 kn, T
Zbirka karikatura iz autorova crtaćeg ratnog dnevnika. Na zlo koje mu se približilo i koje je ugrožavalo njegovu zemlju, Šarić je reagirao na možda najteži način, kerempuhovskim podsmijehom. Predgovor: povjesničar umjet- nosti Frano Dulibić.
Karikatura gorkog osmijeha. Duboko misaone, Šarićeve karikature što ne izazivaju smijeh, ali ironiziraju stvarnost, svjedočanstvo su jednoga teškoga vremena što je na svima ostavilo neizbježan pečat.
Vesna Kusin, Vjesnik
ISBN 978-953-7949-11-2
33


   31   32   33   34   35