Page 35 - PiP_katalog
P. 35

Josip Pavičić
Gluho kolo
Komentari, kritike, glose, polemike i pamfleti s detaljnim imenskim i predmetnim kazalom
Str. 640, 12 x 20 cm, 160 kn, M
Gluho kolo, papreno je kritičko-polemičko štivo
o zbilji i politici suvremene Hrvatske. Tema je
u njoj mnogo, no glavna je pogubna nespremnost političkih elita da okupe (i da se oslone na) sve sastavnice hrvatskog povijesnog iskustva. U polazištu joj je protivljenje isključivanju bilo koga, ali i zauzimanje za čist račun sa svima! Smeta joj bolesna kolebljivost u društvenim poslovima, a sve za što se zauzima svodi se na dva NE i jedno DA: NE jugoslavenskoj Hrvatskoj, NE proustaškoj Hrvatskoj, DA jedinoj Republici Hrvatskoj! Kolo je namijenjeno svim štovateljima britkog štiva, koje zanima hrvatska zbilja i njezini ne/skriveni akteri. Ishodište mu je u Pavičićevoj kolumni „Hrvatska gibanica” iz Večernjeg lista. Ima 435 poglavlja i potpuno imensko i detaljno predmetno kazalo iz kojeg se vidi gdje se, o komu i o čemu govori.
To (knjiga, op.u.) je put kroz labirint mračne šume kroz koju Josip Pavičić prolazi poput ježa oboružan bodljama istine i na svakoj bodlji naboden je poneki veseli diktator, zvonce straha, tipovi vječnih politikanata, mnogih takozvanih antifašista, razni „umetnici”, zli spikeri, nepismeni novinari, bradati spisatelji i njihovi prijatelji, a ponegdje i cijela „beogradska dvorišta” u kojima se pleše duj-duj uz trube iz Dragačeva...
Nevenka Nekić, hkv.hr
Nenametljivo, autoritativno, snažno, prepuno zrele autorske mudrosti i sigurnosti koja ne isključuje polemike, ne zatvara pitanja, jer ih upravo svakom svojom rečenicom i primjedbom Josip Pavičić nudi.
Marko Ljubić, Dnevno.hr
Ivan Aralica
ISBN 978-953-7949-02-0
ISBN 953-6308-54-1
Što sam rekao o Bosni
Str. 220, 14 x 20 cm, 95 kn, M
Što je veliki pisac zaista rekao o Bosni, a što su mu drugi pripisali da je rekao. Dalekovidna ana- liza političke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine. Trajno aktualna knjiga političkih eseja koja raspleće hrvatsko-musliman- ske čvorove. I koja je uzvitlala (političku) prašinu!
35


   33   34   35   36   37