Page 37 - PiP_katalog
P. 37

Kad ti kuća gori, a ti se ogrij
Poslovice skupljača i zapisivača Bartula Matijace
Str. 384, 14 x 20 cm, 190 kn, T
ISBN 978-953-6308-69-9
Poslovica je sažeta mudrost, ali i naj- kraći roman: kriminalistički (Od smrti nema lijeka), filozofski (Niče iz sebe, gine u sebi: vidiš ga, ne vidiš ga), poučni (I crna kokoš bijela jaja nosi), roman-rijeka (Kurjače, reci amen! Kurjak: janje! janje!), socijalni (Oteta blaga nestane bez traga), politički (Nješto daj, a nješto obećaj), anti- feministički (Ko ženu sluša, gori je od žene), viteški (Poštenje je više od novca: zato klevet- nik veći hajduk od razbojnika), psihološki (U usti med, a u srcu jed), trivijalni (Krpi rupu dok je manja)... U ovoj ih je knjizi 14.926 i to je dosad najveća zbirka hrvatskih poslovica. Na razmeđu 19. i 20. st. skupio ih je i sredio pučki učitelj Bartul Matijaca (1859.–1934.). Nikad
nisu objavljene, a sačuvane su u obiteljskom arhivu Matijaca u Zagrebu, o kojem se danas brine zapisivačev unuk, neuropsihijatar i književnik dr. Barul Matijaca. Poslovice su razvrstane abecednim redom (prema prvoj riječi), a pridodana su im i dva rječnika: manje poznatih i motivskih riječi, što bitno olakšava čitanje. Za tisak ih je (sa suradnicima) priredio i predgovor im napisao dr. Stipe Botica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Knjiga je zlatno zrcalo ne samo stoljetne hrvatske mudrosti, već i pouke kojoj ne može nauditi ni sam internet.
Željko Ivanjek, Jutarnji list
U zbirci će uživati svaki čitatelj zainteresiran za otkrivanje novih starih hrvatskih jezičnih bisera, a stručnjaci s područja jezikoslovlja, etnologije, antropologije, religije, sociologije, psihologije... dobili su njome neiscrpno vrelo za nova istraživanja.
Mirjana Jurišić, Večernji list
37


   35   36   37   38   39