Page 7 - PiP_katalog
P. 7

Nikola Štedul / Shirley Helen Štedul
Križar ili Duh slobode
Pustolovno-patriotski roman o borbi ustaške gerile protiv Titove Jugoslavije neposredno nakon II. svjetskog rata
Str. 448, 12 x 20 cm, 130 kn, M
Roman Križar ili Duh slobode Nikole i Shirley Helen Štedul velika je novost, iako je prvi (i jedini) put objavljen na engleskom, u SAD-u. Tema mu je oružana borba križara (ili škripara) – ustaške gerile koja nije priznavala poraz NDH – protiv novog jugoslavenskog poretka. Uloge su zamijenjene, što je literarno svježe, a politički provokativno. Dobri su momci križari, a loši Titovi vojnici i milicajci!
Nikola Štedul (Rešetarevo, Karlovac, 1937.),
poznato ime hrvatske političke emigracije, u
Hrvatsku se vratio 1990. i nastavio s političkim
radom. U svijetu se pročuo kad je na njega u
Škotskoj (20. X. 1988.) agent jugoslavenske tajne policije, pištoljem dobivenim u jugoambasadi u Londonu, ispalio šest metaka.
Poznato je da povijest pišu pobjednici, ali ne samo povijest već i povijesne romane i scenarije za filmove. To nije samo hrvatska specifičnost, tako je i drugdje u svijetu. Najbolji primjer za to su američki western filmovi u kojima su kauboji uvijek zgodni, hrabri i pametni, dok su Indijanci prikazani kao surovi divljaci koji protivnicima skidaju skalpove i ubijaju žene i djecu. Zamislite da Indijanci jednog dana osvoje Holywood. Kakve bi filmove o svojoj povijesti oni snimali?
Slaven Letica na predstavljanju knjige u HND-u Josip Sanko Rabar
ISBN 978-953-6308-99-6
ISBN 978-953-6308-99-6
Ludilo i obraćenje Autobiografski roman
Str. 416, 14 x 20 cm, 150 kn, M
U Rabarovu autobiografskom romanu glavni junak, mladi intelektualac, neuspjeli zagrebački student  zike i uspjeli student  lozo je i sociolo- gije, pjesnik i esejist, nađe se u paklu ludila a izlaz
nalazi u obraćenju i vjeri u Boga. Na psihijatriju na Rebru Rabarov junak ulazi kao borbeni ateist koji se razbolio, a izlazi kao iskreni vjernik koji je ozdravio. Josip Sanko Rabar rođen je u Zagrebu 1946.
7


   5   6   7   8   9