Hrvatski kralj Tomislav II.

Hrvoje MATKOVIĆ

Zagreb, 2007.

Naklada Pavičić, društvo za nakladništvo  d.o.o., Zagreb

272

978-953-6308-73-6

Designirani hrvatski kralj Tomislav II., vojvoda od Spoleta. Povijest hrvatsko-talijanskih odnosa u prvoj polovici XX. stoljeća

PAVI-080

Novo

60,00 kn

Designacija talijanskog vojvode za hrvatskog kralja pod imenom Tomislava II., kojoj su 1941. kumovali Ante Pavelić i Benito Mussolini, u hrvatskoj je historiografiji ostala na margini. Malo se koji povjesničar ozbiljno bavio idejom o mogućem pretvaranju Nezavisne Države Hrvatske u monarhiju. U monografskoj studiji prof. dr. Hrvoje Matković, ekspert za Hrvatsku u 20. st., toj povijesnoj epizodi daje središnje mjesto. Ne samo kao zanimljivoj i slabo istraženoj temi, nego i kao sjecištu napetosti i prijepora u hrvatsko-talijanskim odnosima.
Vojvoda od Spoleta i Aoste iz dinastije Savoia, nesuđeni hrvatski kralj, bio je samo mali dio velikog i starog talijanskog plana za osvajanje hrvatskih teritorija. Dakako, s talijanskim je vojvodom svoje kalkulacije imala i hrvatska strana. Kako je tko prošao, uglavnom je poznato, no u ovoj se raspravi publici prvi put omogućuje cjelovit uvid u vrlo zamršene (i danas aktualne!) uzroke i više-manje očekivani ishod pokušaja ustoličenja talijanskog kneza za hrvatskog kralja.

Knjiga je ilustrirana, a završni dio donosi dokumente bitne za razumijevanje teme, među kojima i cjelovit tekst Pavelićeva pisma talijanskoj vladi 1927., iz kojeg se vidi cijena koju je Pavelić bio spreman platiti za talijansku podršku.

Format Adobe DRM PDF
Ispis Nije omogućen
Kopiranje sadržaja Nije omogućeno
Pregled Na svim uređajima