100 krvavih godina

Dubravko JELČIĆ

Zagreb, 2005.

Naklada Pavičić, društvo za nakladništvo  d.o.o., Zagreb

178

953-6308-59-2

Hrvatska u XX. stoljeću

PAVI-120

Novo

49,53 kn

Tko se god u Hrvatskoj u XX. st. bavio književnošću, bavio se i politikom. Biti hrvatski književnik nije bilo isto što i biti hrvatski političar, ali je u najmanju ruku bilo isto što i biti politički sumnjivac. A što da radi politički sumnjivac, nego da se zainteresira za razlog - bio istinit ili izmišljen, svejedno je - sumnjićenja!

Ni Dubravko Jelčić, hrvatski književni povjesničar i književnik, a neko vrijeme i aktivni političar, nije mogao izbjeći toj književno-političkoj sudbini. Zapravo, možda i nije htio. A što se dobro vidi i iz ove žestoke knjige o Hrvatskoj u stoljeću koje će se pamtiti po najvećim svjetskim ratovima, po golemom civilizacijskom napretku i strašnim totalitarističkim režimima tragovi kojih će i za tisuću godina biti krvavi.

U paprenom političkom ogledu, koji zauzima više od polovice knjige, Jelčić pokušava odgovoriti na pitanje što se u Hrvatskoj i s njom (pa i s njim samim) događalo u proteklih sto godina, što je bilo s Hrvatima i Hrvatskom, Hrvatima i Jugoslavijom, Hrvatskom i Srbijom, Europom i Hrvatskom i Hrvatskom i Europskom Unijom. Što je bilo i što bi još moglo biti? Kakvom su se politikom bavili Hrvati, a kakve su bile politike koje su se bavile njima? Što je određivalo hrvatski odnos prema drugima: Srbima, Amerikancima, Europljanima, Židovima...?

Iznenađujući pogled na noviju hrvatsku povijest bez jugoslavenskih naočala. Otvoreno i bez kalkulacija o najosjetljivijim pitanjima hrvatske političke sudbine. Svojevrsni politički testament autora koji se oslobodio strahova, nepotrebnih obzira i mentaliteta što ga kod Hrvata proizvodi «jak nagon da budu vjerni sluge» (H. Bahr).

Imaju li Hrvati velikane ili su svi veliki Hrvati bili obične protuhe?

Što je o Hrvatima i Hrvatskoj prešućivano i zašto?

Prva Jugoslavija nas je iskvarila, druga zaglupila, posljedice još traju.

Tko piše povijest Domovinskog rata, pobjednici ili gubitnici?

Jesu li Hrvati narod kolebljih naivaca ili promućurnih račundžija?

O tim i drugim pitanjima raspravlja Jelčić u knjizi 100 krvavih godina.

Format Adobe DRM PDF
Ispis Nije omogućen
Kopiranje sadržaja Nije omogućeno
Pregled Na svim uređajima