Kriza i transformacija političkih stranaka

A. MILARDOVIĆ, D. LALIĆ, Z. MALENICA (Pripremili)

Zagreb, 2009.

CPI - Centar za politološka istraživanja, Zagreb

164

978-953-7022-13-6

U ovoj knjizi-zborniku objavljuju se radovi pripremljeni i najvećim dijelom izloženi za drugi skup Foruma Centra za politološka istraživanja (CPI-a) pod naslovom Transformacija političkih stranaka, održanog 28. lipnja 2006. godine u Zagrebu.

CPI-010

Novo

40,00 kn

U ovoj knjizi-zborniku objavljuju se radovi pripremljeni i najvećim dijelom izloženi za drugi skup Foruma Centra za politološka istraživanja (CPI-a) pod naslovom  Transformacija političkih stranaka, održanog 28. lipnja 2006. godine u Zagrebu. Autori ovih tekstova su znanstvenici koji se između ostaloga bave i problemima funkcioniranja hrvatskog političkog sustava, a u sklopu toga i problemima djelovanja političkih stranaka.
Zasigurno nije slučajno što je kao druga tema Foruma Centra za politološka istraživanja (prva je bila Globalizacija i neoliberalizam - refleksije na hrvatsko društvo) izabrana upravo tema o transformaciji političkih stranaka. Naime, u suvremenim raspravama o funkcioniranju političkih sustava u modernim društvima često se apostrofira pojam krize. Pri tome se ne govori samo o krizi političkih stranaka i potrebi njihove transformacije nego i o krizi socijalne države i države općenito.
Već se duže vrijeme u politološkoj literaturi naglašava jedan paradoks vezan za političke stranke i njihovu ulogu u političkom životu modernih društava. Taj paradoks se ogleda u tome što političke stranke bitno utječu na faktičko funkcioniranje političkog sustava i donošenje svih bitnih političkih odluka, dok je njihovo djelovanje vrlo
slabo regulirano ustavno-pravnim i drugim propisima (u ustavima nekih država one se uopće ne spominju).

Format Adobe DRM PDF
Ispis Nije omogućen
Kopiranje sadržaja Nije omogućeno
Pregled Samo na računalu